homedeelgebiedenSport- en onderwijsLezing over autisme en aanverwante stoornis bij kinderen

Lezing over autisme en aanverwante stoornis bij kinderen

3% van de kinderen (ook in WbD) heeft autisme of een autisme verwante stoornis (verzamelnaam hiervan is ASS). Deze 3% heeft de diagnose. Er zijn veel meer mensen en kinderen met ASS, maar hebben nooit officieel het label ASS gekregen. Kinderen met ASS ervaren het leven ’anders’ en worden hierdoor vaak niet begrepen. Dit heeft grote gevolgen voor het kind en loopt hierdoor snel en bovengemiddeld vaak vast in de maatschappij.
Wij willen een lezing organiseren, gegeven voor Geef Me De 5. Daarbij zal uitleg in inzicht gegeven worden over ASS. GMD5 staat er om bekend heel praktisch en in verbinding met de zaal, uitleg te geven in de problematiek. En worden simpele en passende oplossingen aangereikt.

 

Wie hebben financieel of anderszins baat bij dit project?
Leerkrachten, ouders, zorgverleners en medewerkers van sportclubs in WbD zullen tools krijgen in het begrijpen én omgaan met kinderen die de wereld net anders ervaren. Indirect hebben scholen en jeugdzorg hier dus ook baat bij. Hoe meer bekendheid er is in autisme en hoe om te gaan met mensen met een vorm van autisme, hoe meer deze kinderen een plekje in de maatschappij zullen en kunnen vinden. Steeds meer kinderen krijgen de diagnose en steeds meer kinderen komen in het ’passend of speciaal’ onderwijs terecht omdat ze ’anders’ zijn. Het zelfbeeld is vaak laag vanwege het onbegrip en verkeerde oordelen naar het kind. Dit wordt met de lezing heel goed verwoord en daardoor begrepen. Geef Me De 5 slaat een brug tussen mensen met ASS en de omgeving.

 

Wat betekent dit project voor bewoners in uw deelgebied?
Hoe meer mensen uitleg krijgen in het autistisch spectrum, hoe meer mensen begrepen zullen worden. De lezing is niet alleen zinvol ten behoeve van de persoon met ASS, het maakt het voor de omgeving ook gemakkelijker om om te gaan met iemand met ASS. Dat geldt voor elk deelgebied. Ons doel is om zo veel als mogelijk mensen in de gemeente WbD te benaderen en te informeren over deze lezing. Dit zal een maatschappelijke bijdrage leveren aan het begrijpen van en begrip tonen naar mensen met en kinderen met ASS.

 

Wat betekent dit project voor Wijk bij Duurstede in zijn geheel?
Zoals hierboven al aangegeven willen we iedereen in de gemeente WbD de kans geven om met deze lezing inzichten en tools te geven in het omgaan met kinderen (en volwassenen) die door overprikkeling en onduidelijkheden anders kunnen reageren en daardoor veel stress ervaren. Dit zal binnen de gemeente Wijk bij Duurstede voor erkenning en duidelijkheid zorgen. Waardoor een brug wordt geslagen voor de mensen met ASS en zijn/haar omgeving (ouders/ familieleden/ leerkrachten/ zorgverleners/ sportscholen etc etc). In de gemeente WbD wonen 2953 kinderen met een leeftijd tot 14 jaar. Zo’n 90 kinderen hebben te maken met een vorm van ASS. Daarbij is nog een grote groep kinderen zonder diagnose maar wel als anders en soms zelfs lastig worden ervaren. Al deze kinderen hebben familieleden, buren, sportleraren enz die veel baadt hebben bij het omgaan en begrijpen van ASS.

 

Wat zijn de begrootte kosten voor dit project?
We verwachten € 2500,- + een stelpost van € 500,- (lezing € 1750,- ex btw, locatie +/- € 300,- en adverteren/website voor aanmelden € 500,-

 

Voor welk bedrag doet u een aanvraag?
€ 2000,-

 

Is voor dit project ook bij andere organisaties een verzoek tot bijdrage ingediend?
We zijn ook in gesprek met de gemeente voor een deelbijdrage. Tot op heden is er terughoudendheid. We hopen binnenkort een gesprek met iemand van de gemeente. En anders met een wethouder het gesprek aan te mogen gaan, voor een deelbijdrage. De aanvraag voor een gesprek is 5 weken geleden verstuurd. Daarbij hebben we de toezegging van een mooie locatie waarbij ons idee zo gewaardeerd wordt dat deze de locatie aanbiedt zonder kosten van de zaalverhuur (enkel de bijdrage voor koffie/thee). Mochten we bij het ondernemersfondsWbD en de gemeente niet voldoende bijdrage kunnen realiseren zullen we middels crowdfunding en sponsoring en media proberen het geld te verzamelen. De tijd en inspanning die wij als moeders er in stoppen doen we geheel vrijwillig.

 

Aanvullende opmerkingen
Wij zijn 3 moeders uit Cothen en Langbroek. 2 hebben een zoon met ASS, de andere is leerkracht in het basisonderwijs. Alledrie hebben we dagelijks te maken met autisme. Na zelf een aantal lezingen van Geef Me De 5 te hebben bijgewoond zijn we tot de conclusie gekomen dat veel meer mensen baat kunnen hebben bij deze manier van uitleg volgens de methodiek van GMD5. We willen onze visie en strategie graag persoonlijk komen toelichten als dit gewenst is. Ook zullen we elke school in de gemeente langs gaan voor toelichting als er groenlicht is om de lezing door te kunnen laten gaan. Onder voorbehoud hebben we bij GMD5 een optie voor 15 of 16 april 2019. Hoe mooi is het als we in de media kunnen melden dat we met elkaar (ouders, ondernemers en gemeente) deze lezing hebben kunnen realiseren en zo veel kinderen met autisme en hun omgeving een duwtje/steuntje in de rug kunnen geven?

« terug naar de vorige pagina
© 2016-2024 - Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede
Webdesign: OK-Design