homenieuwsProject in de spotlight: Een AED is van levensbelang!

Begin dit jaar ontving het Ondernemersfonds een aanvraag voor ondersteuning in de financiering van een AED op het bedrijventerrein in Cothen. Een bijzondere aanvraag, want een AED is van levensbelang, maar ook omdat deze aanvraag zich kenmerkt door samenwerking tussen ondernemers. Precies dat wat het Ondernemersfonds nastreeft.

Daarom zetten we deze aanvraag in de spotlight. We spreken met Sharon van Leeuwen van Tapkoel, initiatiefnemer van de aanvraag.

Hoe kwam je erbij om een aanvraag in te dienen?

“Collega’s van ons bedrijf hadden een cursus gevolgd op het gebied van brandveiligheid en Arbo. Daar leerden zij over het belang van een AED binnen handbereik. Als iemand waar dan ook plotseling in elkaar zakt, bestaat de kans dat deze persoon een hartstilstand heeft. Om de maximale kans op herstel te realiseren is naast direct starten met reanimeren, het snel inzetten van een AED-apparaat de beste methode. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de kans op herstel.”

Wat is snel? Is er een richtlijn voor het inzetten van een AED? 

“Ja, snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een AED binnen 6 minuten vergroot het overlevingspercentage met 70%! Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk met de reanimatie te starten en daarbij een elektrische schok toe te kunnen dienen. Helaas is er geen AED beschikbaar binnen de 6-minutenzone van ons bedrijventerrein.”

Hoe groot is het bedrijventerrein in Cothen?

“Op ons bedrijventerrein zijn zes bedrijven actief en werken tussen de 75-100 mensen. Daarnaast wordt er dagelijks door veel mensen getankt bij het aanliggende tankstation Tango. Voor een plek waar dagelijks zoveel mensen bijeenkomen, mag een AED niet ontbreken. Daarom ben ik bij de andere bedrijven gaan vragen of zij deze mening delen en meedoen in de aanvraag bij het Ondernemersfonds. Een AED kost al gauw ruim tweeduizend euro, maar moet ook onderhouden worden. Het leek ons logisch om bij het Ondernemersfonds een aanvraag te doen, immers daar betalen we allemaal aan mee.”

Hoe verliep de aanvraagprocedure?

“Het was makkelijk om een aanvraag te doen. Alles verloopt via de website, waarop je een formulier kunt invullen en bijlage(n) kunt toevoegen. Ik heb dat gedaan met een persoonlijke brief waarop alle bedrijven hun handtekening hebben gezet. Binnen enkele werkdagen ontving ik een bevestiging. Het enige wat niet direct duidelijk was, was de behandelperiode. Maar bij navraag werd de datum van de bestuursvergadering waarin besluitvorming plaatsvindt, bevestigd. Direct na die vergadering ontving ik het positieve besluit van toekenning van het gevraagde bedrag.”

Waar wordt de AED geplaatst en wie gaat dat doen?

“Dat is het mooie aan deze aanvraag: in Wijk bij Duurstede bestaat de Stichting AED HartstikkeNodig. Zij verzorgen de aanschaf, plaatsing en onderhoud! Het Ondernemersfonds tipte ons met hen contact op te nemen. Binnen enkele weken zal alles geregeld zijn.”

Het bestaan van deze stichting is inwoners van Wijk bij Duurstede misschien niet bekend. Reden voor ons om Wil van Dam, secretaris van de stichting, te bellen.

Stichting AED HartstikkeNodig, is dat iets nieuws?

“Zeker niet! De stichting AED HartstikkeNodig Wijk bij Duurstede bestaat al 16 jaar. Wij beheren en onderhouden het netwerk van burgerhulpverleners en publiek beschikbare AED’s in de gemeente Wijk bij Duurstede, in samenwerking met de ambulancedienst RAVU, de gemeente Wijk bij Duurstede en het oproepsysteem HartslagNu.

De stichting is destijds gestart door Jan Oechies via een burgerinitiatief. Hij had dit fenomeen gezien in Monaco en heeft het, met steun van de politiek en diverse fondsen, naar Wijk bij Duurstede gehaald. Wij zijn als eerste gemeente in de provincie Utrecht gestart en zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. We hebben nu 41 kasten in de gemeente die we onderhouden en doen dat ook voor bedrijven die er zelf een hebben.

Waaruit bestaat dat onderhoud en wie bedienen de AED’s eigenlijk?

“Iedere acht weken worden de AED’s nagekeken. Iedere twee jaar worden nieuwe pads geplaatst en iedere drie jaar nieuwe accu’s. Zodra een AED gebruikt is, wordt deze natuurlijk direct nagekeken en worden onderdelen vervangen. Iedereen kan een AED bedienen, wij geven hiervoor gratis cursussen waarin we ook reanimeren leren. Zo hebben we al een mooi netwerk aan vrijwilligers opgebouwd.”

Hoe weet iemand waar reanimatie nodig is? 

“Al onze vrijwilligers zijn aangesloten bij HartslagNu. Dat systeem stuurt een sms-bericht naar de dichtstbijzijnde mensen waar een melding is. In dat bericht staat ook de plaats van een AED en de pincode om de kast te openen. Overigens kan ook iemand die niet aangesloten is bij het netwerk, maar toevallig in de buurt is, de kast openen. Door het telefoonnummer op de kast te bellen, wordt de pincode verstrekt.”

Op het bedrijventerrein in Cothen komt de kast met AED bij Tapkoel aan de buitenzijde aan de voorkant van het pand te hangen. Zo is deze 24/7 voor iedereen toegankelijk. Zodra de AED geplaatst is wordt het vrijwilligersnetwerk ingelicht en wordt dit via sociale media en in ’t Groentje gepubliceerd.

We zijn blij met het Ondernemersfonds zo’n belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid in onze gemeente. Bedankt Tapkoel, Was bij Duurstede, Van Vliet Duurzaamhout, Autobedrijf Stooker, De Loonbrouwerij B.V. en Van Asch Infrastructuur voor jullie initiatief!

‘Ik kan mijn buurvrouw reanimeren, maar kan mijn buurvrouw mij reanimeren?’

Meer weten over de gratis cursus? Kijk op de website van Stichting AEDHartstikkeNodig.

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat kan worden ingezet om een slachtoffer van een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen.

 

« terug naar de vorige pagina
© 2016-2023 - Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede
Webdesign: OK-Design