homenieuwsGeslaagde thuiskomst Dirck van Baburen

Op 9 april jl. is de fototentoonstelling van het werk van de kunstschilder Dirck van Baburen van start gegaan in kasteel Duurstede en Museum Dorestad.
Het evenement is uniek in zijn soort omdat voor het eerst in Nederland een solotentoonstelling aan de Wijkse kunstschilder Dirck van Baburen is gewijd. Bovendien werd de opening opgeluisterd met tal van culturele activiteiten in kasteel Duurstede, zoals barokke muziek, toneel,historische beroepen, lezingen en een workshop schilderen a la Baburen.  
Kort en goed is de opzet van het evenement geslaagd te noemen. Het evenement heeft een breed publiek weten te bereiken. Met name de officiële opening door staatssecretaris van cultuur Sander Dekker en burgemeester Tjapko Poppens trok veel belangstellenden. Kunsthistoricus dr. Bert Treffers, internationaal bekend specialist 17de eeuwse schilderkunst, heeft het werk van Baburen op die dag nader toegelicht. Instrumentenmaker Jan van Cappelle besprak de muziek van toen. En museum Dorestad heeft een sfeerbeeld gegeven van het leven tentijde van Dirck van Baburen. In totaal zijn ruim 20 werken getoond. Het tentoonstellingsboek Dirck van Baburen, schilder van wereldfaam documenteert het leven en werk van de Wijkse kunstenaar (verkrijgbaar op www.baburenkomtthuis.nl).


Al met al heeft Dirck van Baburen, zo’n 400 jaar na terugkeer in zijn geboortestad, het podium gekregen dat hij verdient in Wijk bij Duurstede. Hopelijk heeft dit evenement ertoe bijgedragen dat de kunstenaar voorgoed aan de vergetelheid onttrokken bij het grote publiek. In ieder geval kan worden teruggekeken op een bijzonder geslaagd evenement waarbij men heeft kunnen genieten van cultuur en ontspanning, hetgeen Wijk bij Duurstede zo aantrekkelijk maakt.    

« terug naar de vorige pagina
© 2016-2023 - Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede
Webdesign: OK-Design