homedeelgebiedenSport- en onderwijsSjors Sportief en Sjors Creatief

Sjors Sportief en Sjors Creatief

Verbinden van sport & cultuur met Sjors Sportief en Sjors Creatief
Sjors is het gezicht voor de basisschoolleerlingen om op laagdrempelige wijze kennis te maken met diverse sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Sjors draait inmiddels met succes in 70 gemeenten in Nederland. Hét perfecte cultuur- en sportstimuleringsproject met als belangrijkste doel om kinderen op laagdrempelige wijze hun talenten te laten ontdekken op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. Door het kleurrijke boekje krijgen de sportverenigingen/cultuuraanbieders een podium om zichzelf te promoten wat weer leidt tot aanwas van nieuwe jeugdleden. Sjors voorziet in de behoefte waar veel ouders, kinderen en sportaanbieders behoefte aan hebben: het brengt de sport bij de kinderen en de kinderen bij de sport. Sjors geeft (in een mooi vormgegeven boekje) een overzicht van alle sportaanbieders (en hun activiteiten) uit de gemeente Wijk bij Duurstede die jeugdactiviteiten aanbieden. Daarnaast zorgt het ervoor dat kinderen het hele jaar door verschillende proeflessen kunnen volgen en hierdoor kunnen proeven van verschillende activiteiten op het gebied van cultuur- en sport. Door Sjors kunnen cultuur/sportaanbieders n(naast hun reguliere aanbod) ook het aanbod opnemen voor kinderen met een beperking. Mocht dit aanbod er (nog) niet zijn voor deze doelgroep dan kan Sjors er met deze vraag wel voor zorgen dat dit bij een aanbieder wordt opgestart. De buursportcoach, combinatiefunctionaris Sport op het Anker en de Cultuurcoach kunnen hier hierbij ondersteunen.    

Buurtsportcoach
De buurtsportcoach en cultuur coach in Wijk bij Duurstede zijn de spil bij het organiseren van sport- en culturele activiteiten. Hierbij zijn meerdere sectoren betrokken: onderwijs, sport, cultuur, zorg, welzijn, commerciële aanbieders (zoals fitnesscentra) en de buitenschoolse opvang. Deze taakomschrijving past perfect bij Sjors Sportief & Sjors Creatief, want zij worden de kartrekker en fungeren als belangrijke verbinding tussen genoemde partijen, gemeente en de doelgroep.  

Statistieken
Na een aantal jaren ervaring met onze projecten, hebben we veel statistieken kunnen verzamelen. Het volgende is bekend: Van het aantal basisschoolkinderen dat een Sjorsboekje ontvangt, schrijft gemiddeld 70% van de basisschoolkinderen zich in bij tenminste één kennismakingsactiviteit. Van alle inschrijvingen blijft er gemiddeld 22% hangen als nieuw lid bij de vereniging. Na een jaar is nog steeds gemiddeld 16% van de Sjors aanmeldingen lid van de betreffende vereniging.  

Wie hebben financieel of anderszins baat bij dit project?
De interventie eigenaar van Sjors Sportief (Cultuur en Sportstimulering)  

Wat betekent dit project voor bewoners in uw deelgebied?
Dat alle basisschool kinderen in de gemeente Wijk bij Duurstede:
- Op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende culturele- en sportactiviteiten
- Hun talenten ontdekken op het gebied van sport en cultuur
- Dat ouders en kinderen een duidelijk overzicht (in een boekje) krijgen van alle cultuur- en sportaanbieders in de gemeente Wijk bij Duurstede.    

Wat betekent dit project voor Wijk bij Duurstede in zijn geheel?
Dat door het (georganiseerd en laagdrempelig) ‘proeven’ van verschillende sport- en cultuur activiteiten dat kinderen hun talenten ontdekken en hiermee de kans veel groter is een activiteit te doen die zij leuk vinden en dit hierdoor voor een lange tijd blijven doen.  
Dat kinderen door Sjors ook andere activiteiten doen die ze anders niet hadden gedaan. Door Sjors is er een mooi overzicht van alle sport/cultuur activiteiten.
Dat 22% van de kinderen (van alle inschrijvingen) als nieuw lid blijft hangen bij een sport-cultuur aanbieder.
Dat na een jaar nog steeds gemiddeld 16% van de Sjors aanmeldingen lid van de betreffende vereniging is.
Dat het sportverenigingen en cultuur aanbieders helpt met nieuwe jeugdleden.
Verenigingen krijgen ongelofelijk veel kinderen op bezoek die eens kennis willen maken met de sport/cultuur en de vereniging. Gemiddeld blijft ruim 15% ook nog eens lid van de club. Het boekje blijkt een goede manier om alle verenigingen een podium te geven in het boekje om zich te promoten. Alle verenigingen krijgen dezelfde kans om zich te profileren. Scholen willen graag hun steentje bijdragen aan het programma vanwege de kindvriendelijke benadering en met name ook omdat ze nu niet steeds losse flyers van verenigingen moeten uitdelen. Alles wat er is staat in het boekje van Sjors. Ze willen kinderen graag enthousiasmeren om kennis te maken met sport en bespreken het boekje klassikaal.
Ouders zeggen het fijn te vinden dat kinderen op een leuke manier kennis kunnen maken met alles op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente, zonder direct lid hoeven te worden. De mascotte ‘Sjors’ draagt daar zeker aan bij en zorgt ervoor dat kinderen herkenbaar en laagdrempelig hun talenten kunnen ontdekken binnen de gemeente.  

Wat zijn de begrootte kosten voor dit project? 
€ 5.650,- 

Voor welk bedrag doet u een aanvraag?
€ 5.650,-

Is voor dit project ook bij andere organisaties een verzoek tot bijdrage ingediend?
Ja, bij de gemeente Wijk bij Duurstede. 

« terug naar de vorige pagina
© 2016-2020 - Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede
Webdesign: OK-Design