homedeelgebiedenHeel Wijk in de zon

Heel Wijk in de zon

Met het project Heel Wijk in de Zon gaan de gemeente Wijk bij Duurstede, de Eigenwijkse Energiecoöperatie, Ondernemerskring Wijk bij Duurstede, Stichting Parkbeheer, de Natuur en Milieufederatie Utrecht samenwerken om bedrijven te verduurzamen. De ambitie is uiteindelijk om alle bedrijven in Wijk bij Duurstede energieneutraal te krijgen. Met het project Heel Wijk in de Zon hopen we daar een eerste stap voor te zetten door goede voorbeelden te krijgen van bedrijven die verduurzamen. In dit project starten we met zonnepanelen op (grotere) bedrijfsdaken. We starten met dit onderwerp, omdat zon vaak tot de verbeelding spreekt van de deelnemers, het is zichtbaar. Daarnaast zijn er op dit moment hele interessante financiële regelingen voor grote bedrijfsdaken, zoals de SDE+ subsidie en het Energiefonds Utrecht. Met het project Heel Wijk in de Zon gaan we ervoor zorgen dat: • 40 bedrijven in Wijk bij Duurstede informeren over de kansen rondom zonne-energie. • Realiseren van follow-up / advies voor zonne-energie bij 20 bedrijven. • 10 bedrijven leggen zonnepanelen op hun daken binnen dit project.

Wie hebben financieel of anderszins baat bij dit project?
De Natuur en Milieufederatie Utrecht en Green-men hebben baat doordat er middelen naar hen toe gaat om onafhankelijke begeleiding te kunnen bieden aan bedrijven in Wijk bij Duurstede. Bedrijven in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek met grote daken hebben baat bij dit project doordat ze ondersteuning krijgen om aan de slag te gaan met zonne-energie en daarmee hun energierekening te verlagen. Lokale bedrijven in de zonne-energie hebben baat bij het project doordat zij meer klanten krijgen die aan de slag willen met zonne-energie.

Wat betekent dit project voor bewoners in uw deelgebied?
Voor bewoners in Wijk bij Duurstede zal het extra werkgelegenheid opleveren doordat meer zonne-energie projecten uitgevoerd zullen worden. In sommige gevallen zullen er mogelijkheden zijn voor bewoners om mee te doen aan de zonne-energie projecten waardoor zij financieel ook opbrengsten kunnen hebben, zoals met de postcoderoosregeling (voorbeeld Marienhoeve) of crowdfunding (voorbeeld stroomfabriek).

Wat betekent dit project voor Wijk bij Duurstede in zijn geheel?
Met dit project zorgen we ervoor dat we dichterbij de doelstelling komen van de Wijkse samenleving om energieneutraal te worden in 2030. Daarnaast zorgen we ervoor dat de opbrengsten in het gebied blijven. Op dit moment vloeien er veel middelen via de energierekening de gemeente uit. Door zonne-energie te installeren heb je lokale opwekking die ervoor zorgt dat de opbrengsten in de gemeente blijven.

Is voor dit project ook bij andere organisaties een verzoek tot bijdrage ingediend?
Ja, bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Zij hebben al toegekend dat ze de overige 6.000 euro willen financieren.

Aanvullende opmerkingen
Verdere uitwerking zijn te vinden in het projectplan (zie bijlage).

« terug naar de vorige pagina
© 2019 - Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede
Webdesign: OK-Design