homedeelgebiedenEigenwijkse Energiewinkel

Eigenwijkse Energiewinkel

Na een periode waarin we als vrijwilligersorganisatie vanuit huis en andere plekken werkten voelen wij een toenemende behoefte aan professionalisering en een eigen plek om zodoende daadwerkelijk een fysieke plek in te nemen in het hart van onze Wijkse gemeenschap. Vandaar dat we als bestuur van de EigenWijkse Energie Coöperatie voornemens zijn om het voormalige pand van ABN AMRO (vlak naast de plaatselijke RABO vestiging) op Steenstraat 2 te huren voor in principe 5 jaar. Daarmee hopen we onze zichtbaarheid sterk te vergroten, veel toegankelijker te worden, makkelijker laagdrempelige voorlichting te kunnen geven en zodoende een flinke slinger te kunnen geven aan de duurzame energie transitie. Voor de opstartkosten van deze EigenWijkse Energiewinkel vragen wij financiële ondersteuning. De exploitatie kan uit onze structurele inkomsten gedekt worden

 

Wie hebben financieel of anderszins baat bij dit project?
De transitie naar duurzame energie in onze gemeente (in 2030 energieneutraal!) vergt veel van inwoners èn bedrijven. Maar biedt tegelijkertijd ook economische kansen. Naast het verkopen van gas en licht (groene stroom uit eigen bronnen en vergroend gas) realiseren en exploiteren we opwekking van duurzame energie in onze gemeente. Daarbij werken we bij voorkeur samen met lokale bedrijven. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij ’Heel Wijk in de Zon’, met inmiddels 14 bedrijven om Wijk duurzamer te maken. Verder plaatsen en exploiteren we een groeiende laadinfrastructuur voor elektrisch rijden. De tot nu toe gerealiseerde zonnedaken zijn alle met plaatselijke ondernemers uitgevoerd. Met de voorgenomen schaalsprong van de EigenWijkse kunnen we onze organisatie verder professionaliseren en daarmee meer leden en klanten aan ons binden en meer projecten uitvoeren.

 

Wat betekent dit project voor bewoners in uw deelgebied?
Het verduurzamen van Wijk bij Duurstede biedt kansen aan ondernemers, zorgt voor een lagere energierekening van inwoners en maakt van onze gemeente een aantrekkelijker woonplaats en vestigingsgebied. De EigenWijkse Energie Coöperatie wil in de hiervoor noodzakelijke transitie de motor zijn. Ons motto hierbij is "van, voor en door de Wijkse gemeenschap". De totale energierekening in onze gemeente bedraagt circa 20 M€. Hoe meer we hiervan zelf opwekken hoe meer geld in onze plaatselijke economie blijft en niet verdwijnt naar aandeelhouders elders in Nederland of op de wereld.

 

Wat betekent dit project voor Wijk bij Duurstede in zijn geheel?
Met het openen van een EigenWijkse Energiewinkel kunnen we de noodzakelijke verduurzaming van onze gemeente versnellen en daar wordt iedereen beter van: onze inwoners, de locale economie en ons leefmilieu. Naast de directe werkgelegenheid van onze groeiende organisatie komt er via onze projecten ook een toenemende vraag naar arbeid.

 

Wat zijn de begrootte kosten voor dit project?
€ 15.000,-

 

Voor welk bedrag doet u een aanvraag?
€ 5.000,-

 

Is voor dit project ook bij andere organisaties een verzoek tot bijdrage ingediend?
We hebben ook bij de gemeente Wijk bij Duurstede en bij het RABO Stimuleringsfonds een verzoek gedaan voor financiële ondersteuning.

 

Aanvullende opmerkingen
Graag lichten we ons verzoek toe in uw eerstvolgende bestuursvergadering.

 

Klik hier voor de begroting.

 

Klik hier voor het plan van aanpak.

« terug naar de vorige pagina
© 2016-2022 - Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede
Webdesign: OK-Design